• 深圳華匯:上海萬科啟宸社區中心設計

    設計:深圳華匯設計有限公司 | 項目地點:上海 | 類別:居住空間 | 2018-09-20 8038 106



            該項目位于上海寶山區,兩條城市道路呈70°夾角交匯出的一塊狹長的三角地界定出了該項目的用地,功能包含了城市展廳和社區社區配套等。在城市層面,我們思考如何使建筑充分有效的:1,契合場地。2,形成社區入口與重要的城市形象界面。3,引導人流。4,創造多層次的公共空間與城市生活。


    This project is located in Baoshan district, Shanghai. The project site is at a long and narrow triangular site formed by two urban roads intersecting each other at a 70-degree angle, with functions of a city exhibition center and community public facilities. At the city level, our concerns are how to effectively make the building fit to the site, form an attractive image toward the city. create a main entrance of the community, guide the traffic flow, therefore archive a multi-layer public space and vivid image of urban life.



    兩條軸線與三個灰空間

    Two Axes and Three Grey Space

     

            設計中包含了兩條主要的軸線,南北向的形成了進入社區的序列,東西向的形成主要室內空間的序列。三個灰空間由西至東分別是街角開放水庭院,入口竹院大雨棚和“漂浮”的端院。

            門廳結合整個社區的入口,將空間分成兩部分,西側集中了大部分社區服務功能及城市展廳,東側則是管理辦公和老年活動中心。與此同時,在入口前區,通過與雨棚整體設計的景觀裝置,及后區的風雨廊,形成一個完整的空間序列。西側功能圍繞一個庭院布置,引入自然光與景觀,且與一層角部的灰空間相結合,提供健康舒適的活動環境。社區食堂布置于一層東側相對獨立的區域,方便使用的同時也較好的引入了地面的景觀。

     

    This design includes two main axes, with the north-south one forming the entrance to the community and the east-west one defining the main interior space. Three grey spaces from the west to east are an open water courtyard at the street corner, a bamboo courtyard with a large canopy at the entrance and a "floating" courtyard at the end. The entrance hall divides the space into two parts: the west part centralizes most community service function and city exhibition center while the east part is senior citizens activity center. Meanwhile, a designed landscape of the canopy in the entrance front area and a corridor in the back area integrate the space in a whole. The function of the west side arranges around a courtyard, bringing in natural light and landscape. Combining with the grey space at the corner on the first floor, the west side provides a healthy and comfortable activity environment. The community dining hall is located in the east side on the first floor, a relatively independent area so that it is convenient to use and to introduce the ground landscape.



            因建筑位于城市空間的重要節點,我們在設計中,提供了多處開放空間,以供人們休憩、逗留與活動。位于城市轉角的位置,我們開放了底部空間,設計水池與活動場地,提高整個場所的活力與參與感。主入口處的灰空間,更多的是體現社區的儀式感。東側端部,我們設計了一處小庭院,通過墻體的圍合,向天空取景,與花園相接。

    Considering this architecture is an important node in the city, the new building provide many open spaces in which people can relax, stay and have fun. To enhance the vibrancy and sense of the participation of the site, we make the most of the bottom space and design pools and activity spaces at the corner. The grey space at the main entrance presents more of the sense of ritual of the community. At the east end, we design a small courtyard to frame the sky and the park through the enclosure of the walls.



            建筑主要的外立面采用橘紅色平面陶板和三角形陶板的組合,同時在開窗位置采用折型窗的設計,在外立面上形成較強的整體性和明確的體積感,且在天光環境下具有強烈的韻律感。鮮明的色彩也將成為社區的活力要素。三層的社區學校采用全玻璃的立面,不僅為室內帶來充足的陽光,也為成為整個空間的特殊要素,與橘紅色陶板形成了生動的對比。

    The main outer facade adopts the combination of orange flat ceramic panels and triangular ceramic panels. Ingeniously, the design of fold windows on the facade shows great integrality, clear volume and a strong sense of rhythm in the daylight. The bright color also adds a vibrant element to the community. All-glass facade of the community school on the third floor not only brings in sufficient sunlight but also becomes a special element of the whole space. It contrast vividly with the orange-red ceramic panels




    建筑肌理與表情 

    Texture and Features on Facade


    體量上,我們試圖在底層通過架空和增加通透感的設計,創造一種“水平的漂浮感”和連續性,以回應街道的空間特性。

    We employ piloti to increase transparency and try to create a sense of floating horizon and continuity so as to resonate with the spatial characteristic of the street.



            門廳的設計引入天光,形成日晷般的效果。斜屋頂的設計為空間形成向上的限定,強化的天光自然感與儀式感。而在室外,這里是建筑東西兩側的連廊,屋頂與連廊形成的開口,指向天空,與室內空間形成邏輯相似卻不一樣的空間體驗。

    The Design of the foyer introduces the daylight and presents a sundial-like look. The pitched roof sets an upward image for the space which strengthens the sense of natural daylight and ritual .In the outdoor, it is the east-west corridor. The skyward opening formed by the roof and the corridor displays a similar logic with the indoor space but a different spatial experience. 




            建筑立面上的折型開窗,制造出一種獨特的韻律的同時也在室內形成有趣的光影效果

    The fold window designed on the fa?ade of the building,create a unique sense of rhythm, meanwhile form an impressive image of the light effect.



           對于這樣一個典型的社區型公共建筑,我們希望通過一種清晰簡潔的設計邏輯,創造出城市、社區和人之間的有機聯系,也使之成為有特點的城市公共空間和場所。

    As for such a typical community public architecture, we would like to use a clear and simple design logic to create an organic relation among city, community and its people, making the site a special public urban space.

     



     

    項目信息 Project Information

    項目名稱:上海萬科啟宸.社區中心

    Project Name: Shanghai Vanke Qichen Community Center

    建筑設計:深圳華匯
    Architecture Design: Shenzhen Huahui Design Co., Ltd 

    主創建筑師:肖誠

    Chief Architect: Xiao Cheng

    項目建筑師:印實博  何啟帆

    Project Architects: Yin Shibo, He Qifan

    項目文字:肖誠  印實博

    Project description: Xiaocheng, Yin Shibo

    地理位置:上海市寶山區

    Location: Baoshan district, Shanghai

    設計時間:2017年10月

    Time of Design:2017.10

    竣工時間:2018年5月

    Completion time: 2018.05

    業主:上海萬科

    Owner: Shanghai Vanke

    基地面積:4277㎡

    Site Area: 4277 sqm

    建筑面積:4043㎡

    Building Area: 4043 sqm

    結構形式:鋼結構

    Structure: Steel structure

    主要材料:陶板,超白玻璃

    Main Materials: Ceramic panel, Ultra clear glass

    建筑攝影:張超

    Architecture Photography: Zhang Chao


     
    深圳華匯設計有限公司相關案例
    • 深圳華匯:上海萬科啟宸社區...


    智囊團 Brainpower

    www.skvv.tw \ 關于設計腕兒 About us \ 聯系我們 Contact us \ 智囊團 Brainpower \

    京ICP備15003767號-1
    11选5稳赚投注技巧