• CCDI悉地国际:鲁能美丽汇社区购物中心设计

    设计:CCDI悉地国际 | 项目地点:北京 | 类别:商业空间 | 2019-02-22 7773 106


    随着城市化进程的加速发展,人口密集化与土地资源的稀缺性之间的矛盾日益加剧,如何优化居住环境已然成为当?#40065;?#24066;发展的重要变革之一。

    With the acceleration of urbanization, the contradiction between population density and the scarcity of land resources is increasingly intensified. How to optimize the living environment has become one of the important changes in urban development.

    鲁能美丽汇社区商业项目正是对当前形势的一个探索案例。该项目位于北京市顺义区顺恒大街与乾安路交汇处,是以社区为核心的商业综合体,整体建筑分为地上三层,地下三层,其中地下一层为美食主题街区。原项目规划为百货业态,其建筑柱网结构、挑空关系、建筑层高预留条件,都为百货商业追求盈利面积最大化所预留,但需业主决心改造成购物中心的室内建筑形态,设计团队重新规划了店铺和购物街。

    Lu Neng Mei Li Hui community business project is an exploration case of the current situation. This project is located at the intersection of Shun Heng street and Qian An road, Shun Yi district, Beijing. It is a commercial complex with the community as the core. The whole building is divided into three floors above ground and three underground floors, among which the underground floor is a gastronomic theme block. The original project was planned as a department store. The column network structure, the void relation and the building height reservation conditions were reserved for the department store to maximize the profit area. However, the owners were determined to transform the interior into the shopping center, and the design team redesign the store and shopping street.

    ▼商业动线及入口关系

    ▼Commercial circulation and entry relations


    0.1商业动线及入口关系图.jpg

    0.2商业动线及入口关系图.jpg

    03.商业动线及入口关系图.jpg


    从设计初衷出发,整体室内设计围绕着?#20013;?#20844;园的设计理念展开,树木、落叶、蜿蜒的小路,玩耍嬉戏的公园一角,为社区生活增添趣?#37117;?#28201;暖,也成为了空间构成元素。

    The shopping center is centered around the design concept of the street park, with trees, fallen leaves, winding paths and a corner of the park for playing, which adds interest and warmth to the community life.


    ▼建筑剖面图

    ▼architectural section 


    04.建筑剖面图.jpg


    【东侧主入口|飞散的蒲公英】

    【The east entrance|Dandelion flies】

    进入主入口,放射状的主题天花映入眼帘,犹如飞散的蒲公英在天花上吹散开。汇集在中心的吊饰形成视觉中心点,内嵌随节日变幻色彩的照明灯光。环形的开敞设计改变了原来较为呆板方正的布?#20013;?#24335;,环抱式设计既弱化空间边界?#23567;?#21448;最大限度地保证店铺可视化。

    Entering the main entrance, the radial theme smallpox comes into view, just like the flying dandelion blowing on the smallpox. The condole that collects in the center is acted the role of form visual central point, embedded lamplight, can follow festiva irregular change color. The annular open design changes the original rigid and square layout. The encircling design not only weakens the sense of spatial boundary but also ensures the visualization of the store to the maximum extent.


    ▼入口设计意向图

    ▼An illustration of the entrance design



    ▼东侧主入口

    ▼East main entrance


    06.东侧入口.jpg

    07.东侧入口.jpg



    ▼天花平面图

    ▼Ceiling plan


    08.F2天花展示.jpg

    09..F1天花展示.jpg


    【西侧次入口|树林光影】

    【West side secondary entrance|The woods are full of sunshine and shadows】

    原建筑为东西轴向的方形长廊,南北向纵深较窄,无法形成环形动线关系。因而单一的动线形式,过于长直的连廊,都无法将人流引向西侧次入口,因此设计团队从设计?#22336;?#19978;改善这一关系,尽可能放大西侧入口作为节点性空间,加强仪式?#23567;?/p>

    The original building was a square corridor along the east-west axis, with a narrow north-south depth, unable to form a circular moving line relationship. Therefore, the single moving line form and the excessively long and straight connecting corridor could not lead the flow of people to the secondary entrance on the west side. Therefore, the design team improved this relationship from the design method, and enlarged the west entrance as the node space as possible to strengthen the sense of ritual.


    ▼天花意向图

    ▼Concept drawing of the ceiling


    10.天花形态意向图.jpg

    11.西侧主入口.jpg



    天花设计连接柱网关系、形态交叉分隔,像树木自由的生长?#30001;歟?#24418;成视觉的引导线,结合天花大面积的光膜,成为区域焦点。同时地面设计运用整体流畅的曲线形式,与天花呼应形成视觉上的分流引导。

    The ceiling is designed to connect the cross separation of the relationship between the column network, like the free growth and extension of trees, to form a visual guide line, combined with the light film of the large area of the ceiling, to become the regional focus. At the same time the ground design USES the curve form with integral fluent, form the distributary guidance on the vision with smallpox echo.


    ▼西侧主入口

    ▼West main entrance



    ▼2F叶脉舒展的电梯厅

    ▼Two floors elevator hall


    16.二层电梯厅.jpg


    【南侧次入口|叶脉丛生】

    【South side secondary entrance|Leaf epidermis】

    ▼南侧次入口

    ▼South side secondary entrance


    17.南侧次入口.jpg


    南侧入口为公园入口,设计语?#28304;邮?#22806;公园的蜿蜒小路?#30001;?#33267;商场内部,弱化室内外关系。天花造型通过主次入口的连接呼应,改善单一动线的乏味,增加灵动性,利用不同的视觉形态划分各入口的层级关系。 

    The south entrance is the entrance of the park. The meandering path of the park extends to the inside of the mall, weakening the relationship between inside and outside. The spatial relationship improves the monotony of the single moving line and increases the flexibility through the continuity of the main and secondary entrance themes. At the same time, different visual forms are used to divide the hierarchy of each entrance.

    ▼购物中心中岛区域

    ▼Shopping central core area


    18.购物中心中岛区域.jpg


    ▼购物中心走廊

    ▼Shopping central corridor


    19.购物中心走廊.jpg


    连廊的叶脉从各区域主题天花上衍生而来,流动的枝蔓造?#22303;?#25509;起店铺的视觉落点。店铺与店铺的转角处以弧形延展开,弱化直角关系带来的尖锐关系,同时增加店铺的可视性。

    The leaf vein of the corridor is derived from the ceiling of each theme, and the flowing branches and tendrils link up the visual drop point of the store. The corner of shops is extended by arc, which weakens the sharp relationship brought by right-angle relationship and increases the visibility of shops.

    ▼地面铺装图

    ▼Floor plan


    21.F1地铺展示.jpg

    22.F2.地铺展示.jpg


    【挑空中庭|落叶?#22836;住?/p>

    【Empty atrium|Colorful leaves falling】

    中庭在建筑的中心位置,保留原建筑天窗设计,天光洒过通透的?#24378;?#21147;装饰吊灯,斑驳的光影与错落的叶片相互交织,演绎出?#29615;?#33853;叶?#22836;?#30340;绚丽美景,夜晚星星点点的光影与天窗反射的夜景交相辉映。公共区域内雅致的?#26087;?#35843;,凸显了商场以社区家庭为定位的主基调,同时公区尽量运用低饱和度调性,避免与店铺之间产生色?#39135;逋弧?/p>

    The atrium is located in the center of the building, retaining the original skylight design. The skylight is showered with transparent acrylic decorative chandeliers, and the mottled light and shadow interweave with the scattered leaves to create a colorful scene of fallen leaves. The elegant wood tone in the public area highlights the main tone of the shopping mall with the positioning of community and family. Meanwhile, the public area tries to use the tone of low saturation to avoid color conflicts with shops


    ▼中庭?#21078;?#24847;向图

    ▼Lighting concept



    ▼东西轴向挑空中庭

    ▼East - west axis atrium


    24.东向西中庭栏杆.jpg


    ▼挑空侧板造?#22836;?#26512;

    ▼Modeling analysis of side panels with overhangs 


    25.挑空侧板造?#22836;?#26512;.jpg

    26.东向西中庭栏杆.jpg


    【地下一层美食主题街区|风雅小镇】

    【Gourmet themed street on the ground floor|Elegant town】


    地下一层分为超市区域和外租区域,超市入口的设计,以天花的弧形叶脉为引导线,为狭长的空间里增加趣味性变化,同时半开敞的天花设计解决机电管综问题。

    The ground floor is divided into supermarket area and rent area .The design of the entrance to the supermarket takes the curved vein of the ceiling as the guide line to add interesting changes to the narrow and long space. Meanwhile, the semi-open ceiling design solves the electromechanical pipe complex problem.


    ▼超市入口扶梯

    ▼Access escalator


    27.入口扶梯.jpg


    外租区延续楼上商场的设计风格,材质选用更为?#36724;?#36136;感的原木、麻绳、钢板、水泥,?#23454;?#22686;加街区感,地铺设计带有导引功能,天花的设计层层递进,整体设计语言渐进式变化,在重要节点处着重笔墨,?#28304;?#21040;高潮迭起的变化。从而实现?#31361;?#23548;流。

    The design style of the upper floor is continued in the outer rent area. The raw wood, hemp rope, steel plate and cement with more rough texture are selected to increase the sense of the block appropriately. The floor design has guiding function. So as to achieve customer diversion.

    ▼外租区

    ▼Rent area


    28.外租区.jpg

    29.外租区.jpg


    鲁能美丽汇社区商业用设计语言、将公园一角的?#38431;?#24102;入了购物中心。将建筑设计与空间环境相结合,通过室内外空间整体的艺术处理,从而达到人文、环境、发展的统一。流动的设计形态吸引顾客深入到空间的每个角落,实现商业建筑的最大价值;同?#20445;?#23427;制造出柔软的过渡和趣味灵动的视觉效果,为顺义?#40065;?#21306;的社区生活增添了丰富的多样性。

    Lu Neng Mei Li Hui community business USES design language to bring the joy of a corner of the park into the shopping center. The combination of architectural design and space environment, through the overall artistic treatment of indoor and outdoor space, so as to achieve the unity of humanity, environment and development. The flowing design form attracts customers to go deep into every corner of the space to realize the maximum value of commercial buildings. At the same time, it creates a soft transition and interesting visual effect, which adds rich diversity to the community life in the new urban area of Shui Yi.


    项目位置:北京市 | 顺义?#40065;?#21306;

    建筑面积:50,955㎡

    室内设计面积:8,602㎡

    设计/竣工时间:2017.2—2018.10

    设计单位:CCDI悉地国际 

    项目负责人:俞洪谊、谭超

    监制单位:CCDI卝智室内设计

    主要用材:自然?#20063;?#30952;石,A级木纹不?#21450;澹?#30333;色铝板,木纹铝方通、水泥砖


    Project location: Beijing | Shun Yi new district

    Construction area: 50,955㎡

    Interior design area: 8,602㎡

    Design/completion time: 2017.2 -- 2018.10

    Designer: CCDI 

    Project leaders: Yu Hong Yi 、Tan Chao

    The supervision unit: CCDI GW Studio

    Main materials: Natural stone color grindstone, A-grade wood grain non-combustible board, White aluminum board, Wood grain aluminum square, Cement brick


     
    CCDI悉地国际相关案例
    • CCDI悉地国际:鲁能美丽汇社...


    智囊团 Brainpower

    www.skvv.tw \ 关于设计腕儿 About us \ 联系我们 Contact us \ 智囊团 Brainpower \

    京ICP备15003767号-1
    11选5稳赚投注技巧